1-)SİVRİSİNEK KOVUCULARI KULLANIP CİLDİMİZE ZARAR VERMEDEN DOĞAL YOLLARDAN KORUNABİLİR MİYİZ?

Elbette korunabiliriz. Fiziksel olarak kendimizi korumaya alabiliriz. Uzun paçalı ve uzun kollu giysiler tercih edilebilir. Ayrıca açık renkli giysiler tercih edin, çünkü sivrisinekler açık renkleri daha az çekici bulurlar. Evlerimizde sineklik ve cibinlik kullanılabilir.

Sinek kovucu spreyler, sineksavarlar ve sinek tuzakları gibi ürünler etkili olsa da doğal yöntemler arayanlar için sivrisinek kovucu özellikleriyle bilinen farklı malzemelerle hazırlanan doğal sinek kovucuları da vadır. Bunlar çoğunlukla bitkisel esansiyel yağlardır. Çay ağacı yağı, lavanta, nane, limon otu, fesleğen, sarımsak bunlardan bazılarıdır. Çay ağacı yağı, doğal bir antiseptik ve sivrisinek kovucu olarak bilinir. Çay ağacı yağının birkaç damlasını suya katıp sürebilirsiniz. Papatya çayını öncelikle oda sıcaklığında soğutun. Daha sonra sprey şişesine aktarın ve ihtiyaç anında cildinize sürün. Papatya çayının kokusu sivrisinekleri uzak tutacaktır. Yağ şişesinin içine badem yağını ve bitkisel yağlardan aynı oranda koyun ve güzelce karıştırıp, daha sonra cildinize sürün. Sivrisineklerin sevmediği kokulardan biri de sirke kokusudur. Bir su bardağı su ve yarım su bardağı sirke karıştırılıp oda köşelerine konulabilir. Taze fesleğeni başucunuzda ya da yaşam alanlarınızda bulundurmanız yeterli olacaktır. Okaliptus ta diğer bitkisel ilaçlar gibi yağ solüsyonu şeklinde vücuda sürülebilir.                                                                                                                                                                                                                  

2-)SİVRİSİNEK ALERJİSİNİN BOYUTLARI NELERDİR?

Sivrisinek ısırıkları, her yaz mevsiminde sık karşılaşılan önemsiz ve sıradan bir durum gibi görünse de ciddi enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Özellikle sık sık seyahat edenler, açık alanlarda çalışanlar ve bağışıklığı düşük olan bireyler, sivrisinek ısırıklarının yaratacağı enfeksiyonlara daha fazla maruz kalabilirler. Sivrisinek ısırığı ishal, eklem ağrısı, kusma, baş ağrıları ve vücut döküntüleri (kurdeşen) gibi belirtilere neden olabilir.                                               

Büyük lokal reaksiyonlar en yaygın allerjik reaksiyon türüdür: Tipik olarak çapı 2 ila 10 cm arasında değişen, kaşıntılı ve hatta ağrılı kızarıklık, sıcaklık, şişme ve/veya sertleşme alanından oluşur. Büyük lokal reaksiyonlar ısırıktan birkaç saat sonra gelişir, 8 ila 12 saat veya daha uzun sürede ilerler ve 3 ila 10 gün içinde iyileşir. Isırığın konumuna bağlı olarak büyük lokal reaksiyonlar, özellikle bebek veya çocukta göz çevresinin tamamını ve yüzün büyük bir kısmını veya ekstremitenin tamamını kapsayabilir. Şiddetli büyük lokal reaksiyonlara düşük dereceli ateş ve halsizlik eşlik edebilir. Tüm vücutta yaygın kızarıklık, kaşıntı tarzında allerjiler de gelişebilir.                                                                                                           

3-)BAZI İNSANLARIN VÜCUTLARI SİVRİSİNEK ISIRIKLARINA KARŞI ÇOK FAZLA TEPKİ GÖSTEREBİLİYOR. BU DURUMDA NE YAPILABİLİR?

Sivrisinek ısırığına aşırı reaksiyon gösteren kişiler, özellikle allerjik reaksiyon riski taşıyanlar için bu önlemler çok önemlidir. Kanser, diyabet, hipertansiyon, akciğer ve böbrek hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerin, daha ciddi enfeksiyon belirtileri gösterdikleri görülmüştür.

Antihistaminik dediğimiz kaşıntı giderici tablet, jel, losyon ve kremler kaşıntıyı hafifletmek için uygulanabilir. Kortizon içeren iğne, tablet veya kremler, büyük lokal reaksiyonlarla ilişkili allerjileri tedavi etmek için kullanılabilir. Soğuk jeller veya kremler kaşıntı ve kızarıklığı azaltmak için denenebilir. Eğer sivrisinek ısırıkları ciddi bir reaksiyona yol açıyorsa, özellikle şişme, solunum sıkıntısı veya allerjik reaksiyon gibi belirtiler görülüyorsa, hemen uzman bir doktora başvurmak gerekir.

 

Prof. Dr. Zekayi Kutlubay

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı