Sahte Kozmetik Ürünlerin Zararları
Sahte Kozmetik Ürünlerin Zararları
- İnternetten alınan sahte kozmetik ürünleri ne gibi sağlık problemlerine sebep oluyor?
Kozmetik kelimesi ilaçlar haricinde vücuda ve cilde uygulanan her türlü ürünü kapsamaktadır. Halk sağlığını tehdit eden ve ‘merdiven altı üretim’ olarak tanımlanan, kötü niyetli üreticilerin piyasaya sunduğu bir takım ürünler, insan sağlığını tehdit eden kimyevi maddeler içerebiliyor.
Son zamanlarda sahte kozmetik ürünü kullanımına bağlı sağlık problemlerinde önemli bir artış görülüyor. İnternette satılan her ürün elbette sahte demek değil. Fakat satılan kozmetik ürünlerin bir bölümünün sahte olduğu düşünülüyor. Bu ürünlerin bir kısmının sahte olması ve cilt için zararlı kimyasal maddeler içermesi, ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Ucuza satılan bu kozmetik ürünlerin içinde kurşun, civa ve siyanür gibi ölümcül kimyasallar bulunabiliyor.
Sahte ürünlerin içine ne miktarda veya hangi maddelerin katıldığı bilinemeyebiliyor. Üstelik bu ürünlerin hazırlandığı mekanların hijyen açısından sıkıntısı olabilir. Ürünlerin içine mikrobik maddeler karışırsa, deride kızarıklık, yanma, ağrı ve ateşle seyreden enfeksiyon bulguları gelişebilir.
Bu ürünler içerdikleri kimyasal maddeler nedeniyle en sık olarak deride kaşıntı, kızarıklık, allerjik reaksiyon ve egzamaya neden olurken; saça uygulanan ürünler saçlı deride yağlı egzamaya, geçici veya bazen kalıcı saç kaybına bile neden olabilirler. Ürünler içindeki kimyasal maddeler yoğun miktardaysa bazen deride yanık benzeri reaksiyonlara neden olup sonrasında kalıcı koyu renkli lekelere neden olabilirler.
Talebin çok olması ve ucuz pazarlanmaları cazibelerini artırmaktadır. Bu ürünler hem kısa hem de uzun vadede oldukça zararlı olabilmektedirler. Kısa vadede çeşitli allerjik reaksiyonlar ve enfeksiyonlara neden olabilirler. Bu ürünlerin uzun süreli kullanımı ise organ yetmezliği gibi sistemik belirtilere bile yol açabilir. Uzun vadede, içerebildikleri arsenik, berilyum, kadmiyum gibi çeşitli kanserojen maddelere bağlı olarak farklı kanser tiplerine neden olabilme potansiyelleri vardır.
- Özellikle internette satışı olan ve gençleştirici, sıkılaştırıcı gibi etkileri bulunduğu söylenen ilaçlar insan sağlığıyla oynuyor. Bu gibi tehlikelere karşı uyarılarınız neler?
Mutlaka ürün seçerken dermatoloğunuza danışın. Kendi başınıza veya arkadaş-komşu tavsiyesi ile ürün almayın.
İnternetten kozmetik ürün almamanızı mağazadan alırken bile mutlaka barkod numarasının orijinal olup olmadığını sorgulamanızı tavsiye ediyoruz. Mümkün olduğu kadar yetkili satıcılardan ya da markanın kendi internet sitesinden satın alın.
Orijinal olduğundan emin olmadığınız ürünleri kullandıktan sonra allerjik reaksiyon, kızarıklık veya egzama gelişirse mutlaka ürünleri kullanmayı kesmenizi ve üretici firma ile temasa geçmenizi tavsiye ederiz.
Gerçek ve iyi bilinen marka ürünler, tüketiciye zarar vermemesi için birçok pahalı testlerden geçerler. Alınan ürün gerçek olamayacak kadar ucuzsa, mutlaka şüphe duyulmalıdır. Mucize ürün diye satılan ya da her derde deva niteliğinde her şeye iyi geldiği söylenen ürünlerden kaçınılmalıdır. Ürünün içeriğinin gizli ya da formülünün sır olduğu ürünlerden gene uzak durun. Tamamen doğal, hiçbir yan etkisinin olmadığı söylenen ürünlere de şüphe ile bakılmalıdır. Sahte kozmetik bir ürünü orijinalinden ayıracak ilk şey ambalajıdır. Kusurlu, özensiz ve baskı kalitesi düşük ambalajlı ürünler hemen kendilerini belli ederler. Ürünlerin mevcut yasalarla belirlenmiş normlara göre üretildiğinden emin olunmalıdır.
Prof. Dr. Zekayi Kutlubay
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul