Saç Dökülmesi Sorularla-2
Saç dökülmesi sorunu yaşayanlar hangi uzmana başvurmalıdır?
Saç dökülmesi toplumda oldukça yaygın karşılaşılan bir şikayet olup birçok nedeni olabilir. Başta gelen sebepler arasında hormonal nedenler, enfeksiyon durumu, ilaç kullanımı, stres ve genetik nedenler yer alır. Saç dökülmesine neden olan durumun teşhisi için çeşitli tetkikler yapılması gerekebilir. Bu nedenle saç dökülmesi şikayeti yaşayanların dermatologlara başvurması gerekir.
Saç dökülmesi nasıl teşhis edilir?
Saç dökülmesi sübjektif bir şikayettir. Ancak fizik muayene ile de tanısı konabilir. Bunun yanında trikoskop denen alet ile saç köklerinin incelenmesi de saç dökülmesinin nedenleri hakkında bilgi verebilir. Saç dökülmesinin sebepleri kalıcı ve kalıcı olmayan saç dökülmesi nedenleri olarak sınıflandırılabilir.
Saç dökülmesini durdurmak için çoğunlukla ilk adres kuaför veya eczane oluyor. Sizce bu doğru mu?
Saç dökülmesi birçok sebeple ortaya çıkabilir. Başta gelen sebepler arasında hormonal nedenler, enfeksiyon durumu, ilaç kullanımı, stres ve genetik nedenler yer alır. Teşhis için fizik muayene ile doğru tetkiklerin istenmesi ve hep birlikte değerlendirilmesi önem taşır. Bu nedenle işin uzmanı dermatologlara başvurulması gerekir. Kuaför veya eczaneler bu konuda eğitim almış insanlar olmadıkları gibi tedavi konusunda da yönlendirmenin dermatologlar tarafından yapılması gerekir.
Saç dökülmesi nasıl tedavi ediliyor?
Saç dökülmesinin nedeni tedavi kararı konusunda önem taşır. Altta yatan sebebe göre tedavinin düzenlenmesi gerekmektedir. Vitamin ve mineral eksikliklerinde eksiklerin yerine konulması, çekmeye bağlı (traksiyonel) saç dökülmelerinde saçın gevşek bağlanması, strese veya enfeksiyona bağlı gelişen saç dökülmelerinde sebebin ortadan kaldırılması gerekir. Hormonal saç dökülmelerinde hormon düzensizliğinin giderilmesi ve ilgili bölümlerden görüş alınması gerekir.
Bitkisel ilaçlar faydalı mıdır?
Saç dökülmesi için geliştirilmiş birçok ilaç bulunmaktadır. Saç dökülmesinin tedavisinde altta yatan sebebe göre tedainin düzenlenmesi gerekir. Bitkisel ilaçların dermatoloğa danışılmadan kullanılması uygun olmamakla birlikte faydanın yanında özellikle farklı kronik hastalıklar nedeniyle tedavi alan hastalarda yan etkiye neden olabilir.
Şampuanlar etkili midir?
Son yıllarda şampuanların içeriği fazlaca zenginleştirilmiştir. Şikayete göre içeriğe eklenen ürünler ile şampuan çeşitliliği oldukça artış göstermiştir. Özellikle biotin (vitamin b7) eklenen şampuanlar saç dökülmesi tedavisine yardımcı olarak geliştirilmişlerdir. Ancak temas süresinin kısa olması nedeniyle tek başına kullanılmaları yetersizdir.
Şu sıralar ağızdan alınan saç vitaminleri çok popüler. Bunlar etkili mi?
Saç dökülmesinin tedavisinde altta yatan sebep önemlidir. Vitamin ve mineral eksikliklerinde uygun replasmanın dermatologlar tarafından düzenlenmesi gerekir. Doktora danışılmadan başlanan tedaviler faydalı olmasının yanında zararlı da olabileceğinden bu tarz tedavilere uzmanlara danışılarak başlanmalıdır.
Saç mezoterapisi nedir, faydalı mıdır?
Saç mezoterapisi birtakım karışımların mikroiğneler ile saçlı deriye enjekte edilmesi ile uygulanır. Derinin dermis tabakasına uygulanan ilaçların kılcal damarlar yolu ile saçlı deriyi beslemesi amaçlanır. Tedavi saç dökülmesinin durdurulmasında, saçların güçlendirilmesinde ve yeni saç çıkışını sağlaması açısından faydalıdır.
Saçları banyoda taramak ya da çok fazla fırçalamak kalıcı saç kaybına neden olur mu?
Saçın taranması saça zarar veren bir işlem değildir. Ancak çok fazla fırçalamak travmaya neden olarak saçın kökten kopmasına neden olabilir. Bu nedenle saç yumuşak hareketler ile uç kısmından desteklenerek taranmalıdır. Saçın banyoda saç kremi sürüldükten sonra nemli iken taranması dökülmeyi azaltır.
Peruk ya da şapka takmak saç döker mi?
Halk arasında saç kökleri hava alamaz bu nedenle herhangi bir nedenle saçın kapatılması saç dökülmesine neden olur şeklindeki inanışın bilimsel bir temeli yoktur. Saç oksijen ile değil, kılcal damarlar yoluyla kökten beslenir. Şapka takmak saç dökülmesine neden olmaz. Klasik perukların da saça kalıcı hasar vermediği bilinmektedir. Ancak saç köklerine yapıştırıcı kullanılmak suretiyle yapıştırılan peruklar saç köklerini çekerek kopmaya ve dökülmeye neden olabilir.
Saçlarınızı kazıtmak saçınızı kalınlaştırır mı? Ya da saçları kısa kesmek dökülmeyi önler mi?
Saçı kazıtmak saçın kalınlaşmasına neden olmaz. Aslında saç ilk çıktığında incedir ve uzadıkça kalınlaşır. Saç ilk kazındığında yıpranmış uçlar gideceğinden saç daha sağlıklı görünebilir. Bu da saçın daha kalın görünmesi şeklinde yorumlanabilir. Saçların kısa kesilmesi de dökülmeyi engellemez.
Prof. Dr. Zekayi Kutlubay
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı