1-) Siğil Nedir?

 

Siğiller, insan papillom virüsü (HPV) denilen virüs nedeniyle deri ve mukozalarda ortaya çıkan deriden kabarık, yuvarlak oluşumlardır. Bu virüs deriye dışarıdan bulaşmaktadır. Derinin üst tabakalarına yerleşerek enfeksiyonu yapmaktadır. Virüsün tetiklemesi ile o bölgedeki deri tabakalarında kalınlaşma olmakta ve bu dışarıdan kabarıklık olarak izlenmektedir. HPV virüsünün 200’den fazla türü bulunmakta olup tiplere göre yerleşim yerleri de değişmektedir. Bu tiplerden bazılarının kansere neden olmak gibi tehlikeleri varken sık görülen basit tiplerde böyle bir kanser riski bulunmamaktadır.

 

2-) Siğiller türlerine ve göründükleri yere bağlı olarak değişkenlik gösteriyorlar. Bunlardan ilki de ‘Basit Siğiller’ olarak adlandırılan Verruca Vulgaris… Bu basit siğiller vücutta nerelerde görülüyor? Neden ortaya çıkıyorlar? Hangi renkle kendilerini belli ediyorlar? Biraz detaylandırabilir misiniz?

 

Vulgaris demek sıradan, olağan ve sık olan demektir. Siğillerin en sık görülen ve en basit formu olan “verruka vulgaris” de tüm siğillerin %70’ini oluşturmaktadır. Bu siğiller en çok el ve el parmaklarının üst yüzeylerinde, ayaklarda ve tırnak çevresinde, nadiren ağız içi gibi bölgelerde de görülür. Lezyonların oluşma nedeni virüsün başka insanlardan, enfekte eşyalardan bulaşması veya bağışıklık sisteminin baskılanmasıdır. HPV virüsü sadece deride sınırlı kalan ve kana karışmayan bir virüs olduğu için kanda bu virüse karşı antikor gelişememekte ve kalıcı bağışıklık sağlanamamaktadır. HPV virüsü kan yoluyla başka organlara bulaşmaz. Bu virüse bağlı lezyonlar deri renginde, yuvarlak, üstü girintili çıkıntılı kabarıklıklar olarak gözlenmektedir. Kılcal damarlardaki bozulmaya bağlı siğilin yüzeyinde kırmızı siyah noktacıklar karakteristik özelliğidir.

 

3.)Bir de Verruka plana olarak adlandırılan düz siğiller var. Düz siğiller vücudun her yerinde görülebilirler mi? Ya da en çok hangi bölgede kümeleniyorlar? Bu siğilin görülme nedeni nedir? Biraz da verruka planayı detaylandırabilir misiniz?

 

Verruka plana genellikle birkaç milimetre çapında, deriden hafif kabarık, düzgün yüzeyli, açık kahverengi renkli, yassı lezyonlardır. Vücudun her yerinde görülebilmektedir. Lezyonlar küme oluşturma eğilimi göstermekte ve en sık yüz, boyun ve el sırtında görülmektedir. Çocuklarda ve gençlerde daha sık gözlenmektedir. Siğile direkt temas ya da siğile temas eden eşyaya temas sonucu oluşmaktadır. Kaşıma, sürtünme gibi nedenlerden dolayı yayılabilir. Verruka plana herhangi bir yakınmaya sebep olmamakla birlikte yüz lezyonları kozmetik soruna sebep olabilir ve tedavi edilmesi gerekebilir.

 

4.)Sık görülen siğil sınıflarından biri de Verruka Plantaris yani ‘Ayak tabanı siğilleri’… Peki bu siğiller nasıl meydana geliyor? Hangi sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir? Biraz detaylandırabilir misiniz?

 

Genellikle yüzme havuzu, hamam, spor salonu gibi ortak kullanım alanlarında çıplak ayakla dolaşıp, HPV enfeksiyonu bulaşması sonucu meydana gelmektedir. En sık 6-10 yaş arasında meydana gelse de her yaş grubunda görülebilir. Lezyon tek olabileceği gibi yıllar içerisinde yayılıp birleşerek özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ayak tabanını kaplayabilir. Aşırı büyümesi yürüme ve ayakta durma sırasında içe doğru baskı yaparak nasır kadar olmasa da ağrıya sebep olabilir. Yüzeyinde kılcal damarda bozulmaya bağlı kanama odakları nedeniyle kırmızı, kahverengi noktalar görülebilir.

 

5.) Hangi siğiller mutlaka tedavi edilmeli? Tedavi edilmezse kansere dönüşme ihtimali var mı?

 

Günümüzde rahim, anüs ve penis kanserlerinde bazı HPV tiplerinin rol oynadığı belirlenmiş ve genital bölge siğilleri önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Genital bölge siğillerine % 90 kanser riski düşük HPV tipleri neden olurken öte yandan kanser riski yüksek HPV tipleri de neden olabilir. Özellikle bu bölgedeki, kalın, kabuklu ve koyu renkte olan siğillere kanserleşme potansiyellerinden dolayı daha dikkat edilmelidir. Genital siğillerin kansere dönüşme ihtimali olduğu için tedavi edilmelidir. Şüphe varsa bu siğillere HPV tip tayini yapılmalıdır. Genital siğillerde hem hastanın tedavi edilmesi hem de cinsel partnerinin de muayene edilmesi gerekir. Lezyonlar kaybolana kadar ilişki sırasında kondom kullanılmalı ve yeni cinsel partner yasaklanmalıdır. Kondomun %100 koruyucu olmadığı bilinmelidir.

 

6- Özellikte elde ve ayakta olan siğillere çözüm olarak bazı doğal yöntemler var. İncir sütü damlatmak Aloe Vera ve elma sirkesi en bilinenleri. Bu doğal yöntemler mevcut tabloyu daha da kötüleştirip tedaviyi zorlaştırabilir mi?

 

Aloe vera, virüslere karşı direnç ve dezenfektan etkilerin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi çeşitli etkilere sahip birçok aktif bileşene sahiptir.  Elma sirkesinin siğilleri küçülttüğü üzerine çeşitli deneyimler mevcuttur. Bal, yararlı bir besin olmasının yanında siğiller için de yardımcı bir yöntem olarak kullanılabilir. Ananas suyu oldukça asidik olduğu ve bromelain içerdiği için ana tedaviye destek olarak kullanılabilir. Propolis de antioksidan ve antiviral özelliklerinden dolayı yardımcı tedavide kullanılabilir. Fakat ana tedavi bunlar değildir. Ana tedaviler; koterle yakma, kriyoterapi ile dondurma, lazer tedavileri, asitli solüsyanlar ya da imikimod gibi sürme ilaçlardır.

 

7- Genel olarak siğiller bulaşır mı? Hangi türün bulaşı daha hızlı olabilir? Bu soruya ek olarak bunun için nasıl önlemler alınması gerekir?

 

Siğiller viral enfeksiyon olduğu için bulaşıcıdır. Siğiller başlıca deri teması ile bulaşır. Genital siğiller en bulaşıcı olan tiptir. İnsan papilloma virüsü ile enfeksiyon hasarlı deri bölgelerine doğrudan temas yoluyla oluşur. Korunmak için hijyen kurallarına uymak, kişisel bakım ürünlerini ortak kullanmamak gerekir. Genital siğiller için basit korunma yöntemleri, kondom (prezervatif) gibi cinsel ilişki sırasında kullanılabilir.

 

8- Siğillerin yok edilmesi için nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Ameliyat şart mı yoksa ilaç veya krem tedavileri de uygulanıyor mu? Biraz detaylandırabilir misiniz?

 

Siğiller için ameliyat şart değil hatta bağışıklık sistemi güçlü kişilerde tedaviye gerek kalmadan gerileyebilmektedir. Yaygın ve plantar siğiller için başlıca tedaviler asit içeren krem ve kriyoterapidir (dondurma işlemi). Bağışıklık sistemini uyaran çeşitli ilaçlar da siğil tedavisinde etkilidir. İmikimod ve yeşil çay ekstresi gibi maddeler içeren kremler sürme tedavide kullanılabilir. Koterle yakma işlemi de bazı koşullarda uygulanabilmektedir. Anüs ve çevresindeki siğillerin tedavisi için kullanılabilir. Avuç içi ve ayak tabanlarındaki siğiller için de kullanılmıştır. Cerrahi tedavi, keserek çıkarmak çok tercih edilmez. Şiddetli ağrı, yara izi riski nedeniyle ayak tabanında ameliyattan sıklıkla kaçınılır.

 

Prof. Dr. Zekayi Kutlubay

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı